September 28, 2011

Teknik Membaca Entri Di Blog?


Betul ke bace entri pun ada teknik tertentu? Yes! haha.. Apa korang fikir bercinta je yang perlukan teknik? wakaka.. okeh merepek. Sebenarnya ini adalah dari pemerhatian crow sepanjang ber-blogging. Crow pun takde la lama sangat ber 'blog blog' ni. Tetapi Crow dah hampir 3,4 tahun melayari internet sambil berfoya-foya di blog orang lain. Koh3..

Setiap hari, ada sahaja blogger yang mem-'publish' entri hangat ke dalam blog mereka. Kita ambil contoh seperti entri hangat kes 'dialog lawak menghina islam' dalam adegan filem 'Hantu Bonceng'. Ramai pembace dan blogger berpusu-pusu untuk mengetahui kisah tersebut. Bila sudah faham akan kes tersebut, maka masing-masing mengolah cerita ke dalam blog mengikut konsep idea yang tersendiri.

Jika korang perhatikan betul-betul. Sesebuah cerita panas yang di update ke dalam blog, pertamanya apakah kesahihan atau fakta cerita itu benar-benar tepat? Kedua, adakah persoalan yang cuba ditimbulkan dalam sesebuah entri adalah persoalan yang wajar difikir oleh umum atau ianya sekadar persoalan bagi menghangatkan lagi cerita?






Jadi apabila korang membaca suatu "Hot" entri, ada beberapa perkara yang korang perlu pastikan. Ini adalah sebahagian cara bagi mengelakkan komen komen korang berbau seperti atas pagar, tidak sokong entri atas sebab amarah, atau menyokong entri atas sebab korang kurang mahir berfikir.

1- Apabila menghadapi entri 'panas', korang perlulah buang ego atau merendahkan diri.
- Tujuannya adalah untuk mempersiapkan minda bagi membolehkan korang berfikir dan memahami secara rasional.

2- Baca petikan entri itu secara lansung sebanyak 2 kali.
- Tujuannya untuk memastikan anda faham point-point yang cuba disampaikan oleh blogger.

3- Cari bahagian dari petikan yang korang rasa kurang faham, rujuk sumber dari google atau ulangi langkah 2.
- Tujuannya bagi mengelakkan timbulnya persoalan yang karut hasil dari ketidak fahaman korang.

4- Apabila entri ada meninggalkan persoalan untuk difikirkan bersama, elakkan membaca pendapat atau komen dari orang lain terlebih dahulu.
- Tujuannya bagi mengelakkan anda meniru pendapat orang lain atau marah dengan pendapat orang lain seterusnya membuatkan komen anda bercampur baur dan tidak masuk akal.





Tak banyak yang crow dapat kongsikan. Nanti korang bosan pulak nak bace. Koh3.. Well, Crow menulis perkara ini pun hanya untuk dijadikan renungan kepada diri Crow sendiri. Bagi Crow la.. Entri yang mantap, tapi kalau pengomen memberikan komen yang sambil lewa.. Seolah-olah kurang bermakna. Betul tak? Ok la. Thanks sebab sudi membaca. Nanti Crow terbang untuk cari idea entri yang 'best-best' buat santapan korang. keh3..




Notadahi : Yang penting entri kita ORI. Pembaca pasti tahu kalau kita meniru. 
Koh3.. :)







9 comments:

Sofya said...

wah bagus n rajin la post teknik baca entry

RedVixen said...

yes2... yang keempat tu betul... kadang2 pengomen ni mudah terpengaruh... hehehe

faiz said...

hahah...aku baca blog org takde teknik pun...

Spanar Buruk said...

jmputan khas dri tuan rumah..klau ada msa,jom la join..patung angry birds mnanti anda

http://spanarburuk.blogspot.com/2011/09/angry-birds-giveaway-by-spanar-buruk.html

Solihin Zubir said...

lagi... nk tambah..
jangan baca separuh, lepas tu terus komen.. haha...

kdg2 geram jugak bila ada yg tiba2 tanya soalan yg dh ada jwpnnya dlm entry tu.. mmg nmpk sgt x baca abis.. =_='

Penggemar Coklat said...

nice tips.. moralnya sini, jgnla baca tajuk je, karang salah faham sndri yg malu XD

Aujinz said...

aku pun cepat terpengaruh.. koh koh koh

Red said...

haha. kes zizan tu bukan da setel ke? larikk!! :D

Za said...

hahaha...betul2...ada lak teknik baca blog ye :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...