July 11, 2011

Lucu Mengenang Nasib Politik Melayu


Dalam konteks politik, Crow sendiri muda dan kurang fahaman tentang garis panduan perjuangan politik. Sememangnya, menjadi pengikut sesuatu kumpulan adalah lebih mudah daripada mempelajari dan memahami ilmu politik. Asasnya, politik itu adalah hal penting yang menjamin hala tuju kehidupan kita pada hari ini. Namun, tiada penekanan ilmu politik yang asas kepada rakyat bagi seluruh masyarakat memahami. Yang biasa kita dengar, adalah dari cakap-cakap rakyat kebanyakan. Fakta dan auta jadi kekeliruan.

Kalau kite toleh semula pada hari belakang. Sejarah barangkali. Sekitar tahun 1997 adalah permulaan yang merancakkan aksi politik kita pada hari ini. Lucu bila di kenang. Lagat orang kita. 

Dulu, ada dua. Mereka seperti pasangan utuh yang memerintah laksana panglima Melayu Si Tuah Dan Si Jebat. Yang sudah bersemadi di hati rakyat, tentang kebijaksanaan melaksana tanggungjawab pada tanah air. Mereka ini adalah Tun Dr. Mahathir dan Dato' Sri Anwar. 

Seperti cerita lagenda. Yang kedua tumpas di tangan pertama. koh3.. Mari kita flashback apakah tuduhan yang di lempar terhadap kedua-dua pejuang bangsa ini.

Tun Dr. Mahathir 
- Sepanjang perjalanan beliau memerintah dalam kerajaan, beliau di anggap sebagai pemerintah paling di hormati dan berjaya. Sesetengahnya pula mendakwa korupsi, kronisme, nepotisma adalah sebahagian cara bagi memastikan takhta beliau sentiasa kukuh sehingga waktu pencen.

Dato' Sri Anwar
- Beliau adalah pejuang yang sentiasa di hormati kerana sentiasa mempunyai sikap untuk memperbaharui sistem pemerintahan kepada satu lonjakan baru yang lebih telus dan adil. Beliau juga adalah pejuang mahir dalam selok belok ekonomi semasa. Sesetengah mendakwa beliau adalah pemerintah yang berasaskan agenda sendiri. Kejatuhan beliau bermula selepas di pecat sebagi timbalan perdana menteri dengan berasaskan tuduhan rasuah dan liwat. Selain itu beliau juga di tuduh sebagai bercanggah pendapat dengan Perdana Menteri ketika itu tentang usul dana International Monetary Fund (IMF).


You! Yes, you la. You better watch out ha! keh3..

Well, sejak dari hari tu sampai la hari ni dua pihak bercanggah. Yang paling drastik dapat kite lihat adalah perpecahan sokongan dari orang Melayu. Pergaduhan berasaskan politik kini adalah perkara biasa. Isu penjuangan politik Islam pula Crow masih tak nampak di mana asas dan kemampuannya.

Yang crow jelas tentang agenda politik kini adalah seperti Ali, Muthu dan Ah Seng diikat dengan kata "1". Ali dan Abu pula menjadi "2". Kasihan.

Oh lupa. Sebetulnya adalah Ali, Abu dan Minah. Kita menjadi '3'. Lihat saja, ramai lelaki dan wanita berpisah mahupun bercerai kerana politik Melayu ini sendiri. Demm..

Cuma apa yang Crow harapkan dalam perjuangan politik kini dapat mengembalikan zaman kegemilangan saudagar melayu kuno Melaka. Kembalikan ilmu ekonomi kepada Melayu seperti di waktu pengusaha, pemborong dan peruncit adalah kita. Bukan seperti sekarang yang kebanyakan menjadi tukang kebun hingga lah jawatan executive kepada kompeni entah siapa empunya. Adakah kita mahu anak cucu cicit kita terus menjadi buruh sedangkan mereka adalah pengusaha? Fikirkan semula agenda politik kini.


Notadahi : Jangan yang di kejar tak dapat, kelak yang di kendong berciciran. Revolusi itu perlu. 

-Salam-2 comments:

mOoN IzzaN said...

pening ngan keadaan politik malaysia skang ni...saling menuding jari antara satu ngan yang lain... =.='

aleen aiden said...

aiyark,alin surender.. =.='

hu3

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...