April 7, 2011

Allah s.w.t Dan Pengikut Athiesm!!

Suatu hari selepas menyiapkan projek pembanggunan IT untuk sebuah syarikat. Maka aku dan big boss bersama kaki tangan kontraktor makan di kedai Cina. Aku tak makan la. Aku minum air tin je. koh3.. Punyalah syok borak2, tibe2 rakan sejawat mencelah. "The Crow (bukan nama sebenar) ini olang tak blh percaya punya. Cerita panjang pun tak guna. Ni Athies punya olang. Sendiri pun takde pecaya god" kata Ah Meng pada aku.

Beliau adalah Athies? Korang tau tak ape itu "Athies"? Athies tu macam satu fahaman mengikut philosophy kuno. Mereka adalah manusia yang tidak mempercayai kewujudan mana-mana unsur ketuhanan. Lebih kurang la. Aku pun tak tau sangat. Tapi ape yang aku tau, mereka ni tak percayakan kewujudan Allah s.w.t

Aku di tanya oleh si Athies ni. "U tau ka apa itu Athies?" Jadi aku jawab "Tau. Athies ni takde kepercayaan pada kewujudan tuhan." Jadi beliau tanya lagi "Bagus lu aa.. Lu tau tuhan ka? Pernah jumpa ka?" Aku pun jawab la. Ni dah kire cabar keimanan nih. keh3.. Aku jawab "Pernah la. U tak pernah jumpe ke? adoi.. Rugi la." Die pun makin semangat nak tanye "Mana? U jumpe tuhan kat mana? Boleh tunjuk ka?" Aku memang dah agak die akan tanye soalan macam ni. Nak cerita panjang2 pun tak guna. Jadi aku ringkaskan "Lu sayang lu punya bini ka? Bini lu tau lu sayang dia?" 

Aties : Mesti sayang. Dia pun tau. Anak pun sudah tiga. kah3..
Aku : ahaha.. Tau pun. Sekarang aa.. u kasi tunjuk itu sayang pada saya. 
Aties : Macam mana mau tunjuk. I tak sayang u pun. hahaha..
Aku : I suruh u tunjuk ja. Tak suruh u guna pada i.
Aties : Tak boleh tunjuk. Tunjuk pun tak nampak.
Aku : U punya bini boleh nampak itu sayang? Hebat!
Aties : Tak boleh nampak. Dia rasa je.
Aku : Orait. Skang u dah paham la tuhan tu mcm mana kan?
Aties : ha? i tak faham.
Aku : Tuhan tu macam sayang la. Kita tau, kita rasa, kita yakin. Tapi tak nampak. Macam mana mau tunjuk?
Aties : ..........

Ok lah. Aku rase alasan yang aku bagi tu kukuh jugak. Walau tak guna dalil dan hadis sahih. Kalau aku nak tabur hujah2 agama. Buang mase je. Kang penat korang nak bace entri ni panjang2. koh3... Lagi pun si Athies ni bukan ade basic Islam nak faham ape yang cuba aku terangkan. Betul tak?

Sekurang-kurangnya aku tau dia adalah pengikut Athies. Kita ni yang dah tentu dalam I/C tulis Islam. Bila di tanya siapa itu Allah? Kelam kabut search google. Pada hal google bukan Islam pun. koh3...


Best cite ni!

Next time aku nak cerita pasal kisah penyampaian salam dan kisah penggunaan huruf besar "A" pada kalimah "Allah swt".

Akhir kata, A'kum.. Eh Assalam.. Eh? mana satu salam yang betul? Assalamualaikum.. panjang nye.. keh3.. Next time la kite cite pasal salam ek. heheh..


Nota : Biar apa pun agama di anuti manusia, tetapi yang benar tetap satu. 
Carilah yang benar. Kuasa mencari adalah hak kita.

Tq. eh2.. Thanks.. eh2.. Thank you. koh3..

-Sekian-

12 comments:

wath said...

wuhuhu..terernye.klau sy mst da diam. tak reti nk jawab dengan cara yg leh wat dia terdiam macam crow ckp. klau nkmembebel panjang2 kang tetido lak diorg tu.

btw. terkejut tgok name sy kat gamba tu.

syahadah :)

diana said...

sedapnye nama syahadah..
***
islam..
tapi masih mencari2 lagi..
eheheeh..tu sikap orang masa kini..
entah apa yang dicarinya..

Mr Strider said...

hehehe..ini jenis org yang payah nak xplain..org yang jenis seeing is believing..aku penah jumpa gak..tapi bukan athies..dia jenis x percaya kalau x nampak..

bile tanya percaya x hidup memerlukan oksigen dia percaya..suh tunjuk oksigen langsung dia diam...hahahaha

Regards,
-Strider-

nur aisya humaira said...

hebat laa crow,pandai crow jawab...ni tambah sayang ni...keh2

The Crow Empire said...

What? - Syahadah? wah sedap name eh. Ape kene mengena dengan wath? ce cite.. heheh..


Kaka Diana - Dorang cari islam la kak. hehe.. Kadang2 dah ade agama, tapi blh tercicir. koh3..


Mr. Strider - Oksigen blh tunjuk. Tapi kene pakai tabung uji. Leceh.. keh3..


Humaira! - kalau sayang buktikan lah. koh3..



(^____^) Thanks komen eh!

JHaZKiTaRo said...

salam kenal.. jemput la singgah my blog 'Aku Sebutir Pasir' kalau nak baca my experiences travelling ke 45 buah negara.. :)

Rina Rossoneri said...

kalau athies ni pemikiran dorg lain sikit..xkira walau apa pun agama, tapi dgn adanya agama, hidup dorang lebih 'terarah, ada tujuan hidup'..

fyy mokhtar said...

HEBAT NYE CROW. WAH WAH~~ TERASA KECIK FYKA NEYH :( HEHEHE. THANKS FOR THE INFO :D

Solihin Zubir said...

apsal x tampar je dia?
nnt dia cakap sakit, suruh la dia tunjuk mcm mna rupa sakit tu.. hehehe.. kejam x? koh3.. :D

Naddia said...

cube tunjuk syg kat sy?? cube la..cube laa

Fariq said...

perghh.. jwpn ko tu crow mmg terbaik.. kalo aku taktau la nak jawab pe rasanya.. mungkin aku tak penah alami lagi..

latest -
Terminal Bersepadu Selatan Memang Style

nur aisya humaira said...

meh nk buktikan...

sayang..sayang..sayang...~~
kau sudah berpunya, namun...lalaalala.(alif aziz versi aisya..keh2)

:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...