April 5, 2011

Teka-Teki Dari Sepupu Tiri

Aku punya opah sudah mari dari Kuala Lumpur. Jadi setelah selesai waktu kerja, aku habiskan masa terluang lepak-lepak dengan kawan. Kalau dok rumah, dah kompom opah akan buat satu segmen interview khas tuk aku. Malas la aku nak layan interview2 khas mcm ni. Aku bukan kaki kejar publisiti murahan. koh3..

Bila opah aku mari. Maka maksu aku dah kompom mari jugak. Nak jenguk opah. Maksu aku ade anak kecik tau. Kalau ikut hukum alam. Budak kecik ni kire sepupu tiri aku. Sebab maksu dgn ibu aku adalah adik beradik tiri. Keluarga sebelah ibu dan apak aku memang besar. Atuk sebelah ibu kahwin tiga. Atuk sebelah apak kahwin empat. Jadi ibubapa aku punyai ramai adik beradik tiri. Erm..Nampaknye, dah menjadi tanggung jawab aku la lepas ni nak kahwin 4. Ini bertujuan bagi meneruskan adat tradisi datuk2 aku. koh3..

Eh.. syok pulak cite pasal kahwin empat. keh3.. Tapi aku sebenarnya nak cerita pasal budak kecik merangkap sepupu aku ni. Nama budak kecik ni hampir sama dengan nama aku. Jadi aku taknak sebut nama die. Tapi budak kecik ni perempuan k. heheh. Kitorang panggil die baby je.

Aku berbual dengan budak kecik ni :

Aku : Tahun ni dah sekolah tadika kan? best tak?
Baby : Best. Cikgu baik!
Aku : Kat sekolah cikgu ajar ape?
Baby : Kat sekolah baby, cikgu ade ajar teka-teki tau!
Aku : uit? teka-teki? meh bg teka-teki kat abang meh. (cewah abang!)

Maka bermulalah sesi menjawab teka-teki 

Baby : Cikgu tanye dalam banyak2 ayam. Ayam ape keris di kaki?
Aku : Erk... susah nye.. erm.. pk2.. ha! jawapannye ayam! kan?
Baby : Ala.. mcm mane blh tau??
Aku : heheh.. lagi2? ade teka-teki lagi yg cikgu ajar tak?
Baby : Ade. Banyak... Dalam banyak2 gajah. Gajah ape ekor di depan?
Aku : err.. susah jgk ni. Soalan baby susah2 la. tapi abang jawab gajah!
Baby : Ala.. betul jugak.. aish... taknak la bg teka-teki lagi camni.

Biasalah.. soalan teka-teki dari budak kecik. Dia bagi soalan, die sebut jawapan sekali. kah3... Tapi, elok jugak. Senang sikit aku nak buli. keh3.. 


Comelnye.. Cik adik ni ade teka-teki tak? koh3...
(Picture di cilok dari Blog Humaira)


-Sekian-

14 comments:

Mr Strider said...

alamak..sweetnya..hehe..xbaik ko buli budak2 comel camni..sian aku tengok..hehe.. :D

Regards,
-Strider-

nur aisya humaira said...

kah2...sweetnye baby bgi teka teki..akak nak jawab jugak laaa...haha

Rina Rossoneri said...

hahahahahah kita siap pikir lagi 'ayam apa keris di kaki?bukan ayam ke'
hahahahah
tiba2 jatuh cinta plak dgn budak kecik comel tuh

diana said...

betul ke ayam ada keris di kaki??
siyes sampai sekarang akak tak tau kenapa orang kata binatang keris di kaki adalah ayam...

kalau maisara dia tak minat teka teki..
dia minat magic..
kamu pandai buat magic boleh la jadi menantu akak..nak tak???

hahahahh

echah mashuri said...

ololo..omeynya bby berteka teki.hehehee.tp crow pun.buat2 la salah.baru excited bby.heee.

naryana said...

best tau kwan ngan budak2 ni..hilang stress sekejap..hahaaa

~Nabilah~ said...

hahaha...sngnyer teka teki die.....bdk2 la ktakan....

mOoN said...

hahahaha...comel ar...x baek tau buli dak kecik...

pas ni nak tanya kat kawan2 ar plak...mesti diorang blur nak jawab...hahaha...

fyy mokhtar said...

wahahha. teka tekuk. tak baik tao :d

Solihin Zubir said...

ahahaha.. susahnya soalan..
kalaulah soalan matematik macam tu.. heheh..

Naddia said...

haha! abang die cam terer je jawab!

aleen aiden said...

.Nampaknye, dah menjadi tanggung jawab aku la lepas ni nak kahwin 4.

hahah!da pasang niat ye!rase nak siku je.hu3

misS FEeza macho ! said...

bongok :tampo :tikam :sepak wakakkaa :larikk ~~

aida said...

pembuli pembuli..haha
comel betul baby tu ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...