May 6, 2011

Demokrasi vs Disiplin Dalam Bercinta

Bercinta sangat sinonim dengan kita. Zaman sekarang, masih ada  yang kata "aku tak percaya cinta"? Kalau ada, itu modal untuk aku gelakkan. Kah3..

Pendapat aku tentang dunia cinta sekarang :
- Perempuan yang sudah terbiasa bercinta lemah hatinya dan tidak boleh berseorangan tanpa teman lelaki. 
- Manakala lelaki pula mudah bosan dan suka beralih kepada mana-mana perempuan. 

Jadi konklusinya, perempuan yang di tinggalkan akan mencari kekasih baru dan lelaki akan teruskan perangai mengubah cinta kerana bosan dengan cinta lama. Keliru kan? Memang, sebab kita sendiri keliru pada cinta palsu ini.

Bercinta memang baik. Cuma tiada asas dan batas. Crow faham bercinta itu demokrasi. Setiap manusia punya hak untuk bercinta. Tetapi siapa yang tahu tentang disiplin dalam bercinta??

Eh? Cinta pun pakai disiplin ke? kah3.. 
Macam sekolah la pulak. kah3.. 

Ahaha.. ketawalah.. ketawa. Esok lusa kau di tinggalkan dalam keadaan tanpa maruah, baru kau sedar. Esok lusa kau di tinggalkan tanpa nafkah untuk anak dalam perut, baru kau sedar? Dan kau si lelaki. Mahukah engkau pada perempuan yang sudah di ciumi orang untuk di jadikan isteri dan bakal ibu kepada anak engkau kelak? Erm.. Mari kite fikir semula tentang percintaan kita.

Crow, kalau pernah terjadi macam mane? Eh, senang lah. Yang lepas itu kau lebelkan "ex" . Kemudian engkau bercintalah lagi. Boleh juga aku jadikan modal ketawa melihat telatah cinta engkau nanti. kah3.. Bukan ke cinta itu demokrasi? Kah3..


Iklan : Patung atas Quran. Sudah tiada manusia?


Memang merasakan cinta itu adalah fitrah manusia. Jatuh cinta jadi lumrah kita. Tetapi fahamilah. Setiap yang diharamkan itu bersebab dan melakukan kemungkaran itu berhukum.

Berdisiplinlah dalam bercinta. Jaga tertib dan keperibadian. Jaga maruah. Jaga nafsu serakah. Jaga kebersihan  akhlak. Beringatlah. Kepala ini berzakat. Jangan mudah di beri makan kepada musang berjanggut.

Jadi crow rase, disiplin dalam bercinta perlu di asaskan dan di taklimatkan kepada pelajar seawal usia. Bukan pelajaran seks yang menggalakkan penggunaan kondom. Kah3.. itu taklimat untuk anak yahudi.



Nota : Mari bantu crow. Kita sama-sama terapkan disiplin dalam bercinta.

-tamat-



28 comments:

Jejaka Terhangat said...

wahh...muhasabah cinta yang baik pada hari jumaat ni. hehe..

Fariq said...

"Perempuan yang sudah terbiasa bercinta lemah hatinya dan tidak boleh berseorangan tanpa teman lelaki. "

aku setuju yg ni.. mmbr aku sorang tu,, dari aku kenal dia masa skola dulu sampai skrg tak penah putus2 bercinta.. maksud kat sini, bukan tak penah putus dengan balak dia time skola,, lepas dia putus sorang, tak lama lepas tu dah de pengganti.. merana aku dibuatnya dulu.. adeh2.. :p

aleen aiden said...

wush,ketawa dlm sinis hencek crow arinih.ngeri tahu!hee

AISHA INANI said...

LIKE!

yes kalo dah tak boleh ikot kata2 islam kapel tuh haram, so baik lah cinta but give the limit and we call it as discipline.

but yes tak senang nak buat semua disiplin tuh. btw, thanks for advise.

diana said...

akak sokong..!!!
hidup crow...:p

tak tau nak komen apa sebenarnye..
akak naif sikit bab2 cinta ni..
uhukuhukuhuk....!!

si macho said...

cinta pulak dah *pening

koh3 kah3 <<-- gelak cam org gila

larikk

Siti Safiyyah said...

<== tak tau nak bercinta dengan sape. dengan crow kang nanti feeza marah. hahaha :p

Azlan Hasan said...

wah...btul2 tu en crow..kadang2 sebab kurang disiplin yang membuat cinta tu goyah..ape yang penting kejujuran da kesetian..hahaha :))

Regrads,
-Strider-

RedVixen said...

susah benor nak menegur orang yang bercinta ni. silap haribulan kena pelempang.. camno tu?

cikintan said...

the crow ni bakal bercinta ni..
ahakss...
terlepas la cik intan. kehkehkeh
-________________-

The Crow Empire said...

@Jejaka Terhangat

Ni penangan dari movie Midrab Cinta la ni JT. hehehe..

The Crow Empire said...

@Fariq

Fariq? kenapa die yang dok kapel2, ko yang merana? koh3..

The Crow Empire said...

@aleen aiden

Hai aleen! Biase ar.. asek comel2 je crow ni. Sesekali nak jgk geli2.. eh?? ngeri2.. hehehe..

The Crow Empire said...

@AISHA INANI

Pandai Aisha! Ok, lepas ni kite didik diri dan cinta dengan disiplin. Jum!

The Crow Empire said...

@diana

akak naif bab cinta? hehe Crow pun bujang lagi ni kak. koh3..

Debush! err.. sori abang.. err. encik.. err.. tuan Lan.. maaf2..

Hehehe.. (^___^)

The Crow Empire said...

@si macho

Piiijaa~ (^___^)

The Crow Empire said...

@Siti Safiyyah

Takpe SS. Dengan SS Crow on je. koh3..

Debush! err.. sori abang.. err.. encik Fariq..

Koh3.. (^__^)

The Crow Empire said...

@Azlan Hasan

Bercinta senang. Nak harungi payah. Tapi takpe. Sepayah2 kita mengharungi cinta, payah lagi nak jaga cinta dgn keredhaannya.. koh3..

(^__^)

The Crow Empire said...

@RedVixen

Eden pun tak tawu lah. Takpo. kito ni musang dan gagak. Tak pandai den nok koba cano gayo cinta ni.

Musang?? larikk!!

The Crow Empire said...

@cikintan

Hai cik intan! (^____^)

Kenapa tak cakap awal2.. sob2.. ahaha..

aida said...

ehemm2 encik crow..hehe
"Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjukmu
satu nama teman setia
Naluriku berkata"

The Crow Empire said...

@aida

Uhuk2 Cik Aida.. hehe..
Di penantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Pemenuh separuh nafasku
Dalam mahabah rindu~

(^___^)

blog-tips-kurus said...

asyik cinta cinta je.. hehe!
*Roz dlm 'Pemburu Cinta Crow' tu dah ade 2 org ank teruna maaaa... :-)

hana said...

huhu...
bicara pasal cinta..
hana x de pengalaman pulak..
hehehe

cik heroin said...

kuatkan iman aje. dsiplin trus 'cinta' tu. *koff koff*

cik azeya said...

bercinta kene kuat iman. kalau lemah, sah sah ke laut perginya. sebaiknya, jgn bercinta sampai tak hingat dunia. (untuk diri sendiri)... huuu

nur aisya humaira said...

Oh,my TC...:)

kalau time awl2 putus cinta, statement yg bi blh pakai..:)
"Perempuan yang sudah terbiasa bercinta lemah hatinya dan tidak boleh berseorangan tanpa teman lelaki"

Tapi bila sudah tahu dan paham akan larangan kepada bercita, soal itu dapt diatasi...:)

mcm berbelit je..TC paham??keh2

Solihin Zubir said...

taklimat utk anak yahudi? haha..

pastu wat skolah hamil.. kan.. hahaha..

takleh blah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...