January 14, 2011

IPAD By Mac?


Kenapa ramai sangat yang bertanya pada aku tentang new technology yang bernama IPAD ni? Untuk hari ni je ade 2 orang amoi chantek tanya aku pasal bende ni.

Ni sikit perbualan aku dengan amoi2 tu. (serius cun)

Situasi : Mase aku tengah godek pc kat opis dorang.
Amoi 1 : "boy, itu baru punya ipad u ada jual ka?"
Aku : "tah la lengloi. ipad tu ape bende nye?"
Amoi 2 : "Haiya.. lengchai.. lu bikin itu pc pun tatau ka itu ipad? apa lu tau? makan tau?".
Aku : "cau ciliboh.. sy bukan buat marketing punya org la. tak tau la."
Amoi 2 : "u mesti kena tau. u org pc ma. itu ipad banyak baik punya. new technology".
Aku : "Itu barang u mau ka?"
Amoi 2 : "mesti la. Mana ada juai murah2?"
Aku : "Itu Ipad ada Free punya. I boleh bg U klau betul2 u nak".
Amoi 2 : "btoi ka? mana dapat?"
Aku : "U kawen sama saya. I angkat 1 free bg u itu Ipad. Mau?"
Amoi 2 : "gila punya orang. Cakap slalu tak betui-betui"
Aku : "haha"





Macam-macam teknologi sekarang ni. Apple, Sony, Acer, Asus, Ibm dan byk lagi, masing-masing berlumba-lumba untuk mencipta gadget terbaik dan terbaru di pasaran. Tak terkejar aku rasenya tuk mengetahui kebaikan dan keburukan sesebuah gadget tu.

Apple pulak jenis yang paling laju mengeluarkan ciptaan-ciptaan melangkau masa dan duit poket kite di Malaysia ni. Dari ipod, iphone, ipad. Tu belom campur macbook Air (Mantap) dorang lagi. Sapa yang menjadi dealler tu mmg seronok la. Bleh buat untung.

Sebenarnya nya aku tak minat nak cerita IPAD ni. Aku cume terpikir, sejauh mana persediaan masyarakat melayu sekarang terhadap aplikasi new technology tanpa henti macam ni. Pada Pakcik dan Makcik tu macam mane pulak? Anak-anak dah semakin berkembang dalam dunia IT yang pesat membangun. (tapi orang2 tua sekarang dah pandai layan Facebook. hehe.)

Persoalan kedua yang aku pikir, adakah kite membeli gadget-gadget seperti ini kerana sudah menjadi sebagai satu keperluan memandangkan kite mampu untuk membeli? Atau kite perlu beli supaya kita tidak ketinggalan untuk mengetahui ilmu di sebalik technologi terbaru ini?

ah... teringat zaman cassette walkman dulu. Sampai merajuk hentak-hentak kaki minta abah belikan. wahaha.


6 comments:

aleen aiden said...

hahah.bagus jugak idea 2 eyh?klo itu amoi xmau,i mau bley?hu3 :P

The Crow Empire said...

aleen - Ipad tak penting tau aleen. Ape yg lg penting. aleen blaja buat teh tarik. Sejuk hati abang ni klau aleen pandai buat. (^__^)

aleen aiden said...

bahaha.alaaa...knape mintak teh tarik ...part teh tarik 2la alin xsempat blaja dgn sifu sgale sifu,tok alin.knape xmintak sirap bandung ke,limau ais kurang manis ke..haish!tros musnah harapanku.agaga~

░♥si lampu neon♥░ said...

dah takde yang pakai Walkman cd da sekarang..maupun cassette tu haha..kalau ada pun da rosak..jadi perhiasan jer..


ipad besar sgt saiz dia..takut lak nak bawak g jenjalan..=)


Check it out Entri Paling Best !
# Lelaki Menyampah Tengok Perempuan Nangis !#
# Dosa Orang Yang Suka Lambat Solat !#

The Crow Empire said...

Nurul - aah. besar jugak saiznya. Tapi kalau dapat, usah kate bawak kuar jalan2. Keluar bilik pun dah tak mau. huhu Best tau ipad. tapi hargenye lagi best la. haha.

si macho said...

:bak meh pen tablet 5 bijik :lari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...