January 19, 2011

Mozilla Firefox Optimizer For Newbie



Ramai lagi ke yang pakai Mozilla Firefox?
Aku google statistik, masih ramai jugak la yang pakai.


Aku cuma nak berkongsi cara optimize atau speedup kan Mozilla ni.


Kalau dulu kena gune cara ni :

1- Open Mozilla Firefox. taip about:config kat address bar. lepas tu tekan enter.
2- Ia akan kluar kotak warning caution, Klik je kat kotak "I'll be carefull, I promise!".
3- Lepas tu akan kluar reg page. Abaikan yang lain. Fokus pada ruang Filter:
4- Dalam ruang FIlter: taip network.http.pipelining dan
double klik untuk tukar value False jadi True.
5- Taip network.http.pipelining.maxrequests dan
double klik untuk tukar value 4 jadi 150
6- Taip network.http.proxy.pipelining dan
double klik untuk tukar value False jadi True.


Tambahan :
7- Right Klik kat mana2 kawasan putih browser, pilh new dan pilih Boolean kat bwh skali.
8- Akan keluar kotak, taip content.interrupt.parsing dan klik ok.
9- Pilih True dan enter.
10. Taip network.dns kat ruang Filter dan cari network.dns.disableIPv6 kat ruang bwh, tukar value False ke True.



Macam leceh je kan?


Download je bende ni





Habis Download, Klik Speedyfox dan Run.
Tutup dulu Mozilla web browser anda.
Klik Speed Up My Firefox
Kemudian Klik Exit.
Open kembali Mozilla dan test surfing.

(nak yang update version, next time k.)

Aku sendiri pun gune Chrome je. hehehe...
-Tamat-

6 comments:

aleen aiden said...

tidak.saya pakai google chrome.terima kasih kerana bertanya.keh3

Solihin Zubir said...

speedy fox?
Mozilla versi baru ke?
siyes baru taw.. huhu...

The Crow Empire said...

aleen- Chrome simple kan? tapi sy selalu alami crash site. anda bagaimana?

Solihin - oh, ni bukan browser baru. ni cume optimizer tool untuk Mozilla firefox. heheh..

Fariq said...

mr.crow..
list telah diupdate..
anda peserta kedua terakhir ye..

bley tgk kat ini http://www.fariqscorpio.com/p/senarai-peserta-dan-tarikh-membuat.html

AISHA INANI said...

aku pakai google chrome!
senang.
tak lambat loadingg. hee.

diana said...

akak pun pakai chrome..
lebih mudah rasa nye..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...