March 22, 2011

Bulan Penuh Pengertian (March)

Dalam kancah kehidupan normal. Kita memiliki kuasa memilih, kuasa berfikir dan kuasa mengatur tentang sesuatu. Kesemua kuasa ini di beri mutlak kepada seluruh umat manusia untuk memerintah bumi Allah swt. 

Walaupun begitu, bukan kesemua dari kita mampu untuk memikul tanggungjawab ini. Hanya mereka yang di pilih menerusi qada dan qadar dalam ketentuannya sahaja bakal menjadi pemimpin di atara suku kaum masing-masing.

Di bulan Mac ini kita diperlihatkan 3 Perkara penting dalam sejarah tamadun manusia alaf ini. Perkara ini adalah :





Tsunami Di Jepun (11/3/2011)
Bencana Alam yang menyebabkan anggaran kerugian mencecah AS$235 bilion (RM705 bilion) 






Supermoon (19/3/2011)
Waktu Bulan paling hampir dengan Bumi pada setiap 18 tahun (221,565 miles atau 356,575 km)




Muammar Gaddafi

Tomahawk Messiles



Perang Awam Di Libya @ North Africa (February-March 2011)
Terkini, Britain dan US melancarkan bedilan 'Tomahawk' kali ke dua ke atas Libya
Aksi tiru Mesir la ni. Kali ni Muammar Gaddafi jadi bahan. Koh3..


Dahulu, pemerintah dari eropah kerap di label sebagai pemerintah kuku besi, kejam dan menindas hak asasi rakyat. Namun kini, pemerintah negara-negara Islam pula di label sedemikian. Antaranya ialah Saddam Hussein, Hosni Mubarak dan Muammar Gadaffi yang mengheret rakyat awam berdemonstrasi dan berpuak-puak menentang pemerintahan mereka.

Pemerintah bukan islam pula menunjukkan gaya pemerintahan yang optimis. Seperti Jepun yang di landa bencana dan radiasi memperlihatkan semangat dari pemimpin menggalakkan rakyat bersatu untuk memulihkan keadaan negara tanpa menunding jari kepada mana-mana pihak.

Persoalannya, adakah kejadian bulan March ini adalah bertujuan untuk memperlihatkan keadaan manusia gagal dalam memelihara keharmonian Bumi Allah swt? Sejak 10 tahun kebelakangan, bencana alam kerap berlaku dan pemerintahan Islam juga semakin di tindas oleh kuasa-kuasa bersekutu barat. Sedangkan Israil semakin kerap mengukuhkan sistem ketenteraan tanpa di ganggu mana-mana pihak.

Tak kesah lah. Sebab akhirnya golongan manusia di pimpin dan terbahagi kepada dua pihak. Satu golongan di pimpin oleh Al-Masih Al-Dajjal dan satu golongan lagi di pimpin oleh keturunan Nabi Muhammad s.a.w. iaitu Imam Mahdi (Muhammad Bin Abdullah).

Agaknya kita di pihak mana? Bulan penuh? Bulan Sabit? Dacing? Roket? koh3...



Nota : Aku buat entri serius pulak? Kenape? Kerana aku takde idea. keh3...

-Sekian- 


8 comments:

echah mashuri said...

erk...disbbkan entri serius xtau nk komen pe.tp tibe terfikir gak bro crow.takut gak.T___T

wath said...

dengan keadaan bumi yang da sangat....tak tau nk kata ape ni..agk2 bape lame je lagi manusia leh bartahan kat ats ni...

Jejaka Terhangat said...

bulan march tak habis lagi. adakah masih ada sesuatu yg besar akan berlaku? wallahualam..

Naddia said...

zaman da nk kiamat da abg gagak...ngre2 Islam da berpecah belah..takotnye..

Solihin Zubir said...

nnt tiba giliran kerajaan malaysia plak digulingkan.. :D

The Crow Empire said...

Echah Fansuri - Jangan takut. Nanti crow pun takut jgk. hehehe..

What? - Lame lagi kot. Sbb ramai yang masih kerap mengucap kalimah syahadah.

Jejaka TerHot - Fuh~ harap dah takde ape2 lagi la dalam bulan march. Cukup2 ler.. wallahualam..

Mira!! - Jangan takut. Abang crow kan ade! koh3..

Solihin Da Bro - Psst.. jangan cakap kuat2. sini ade ISA~ keh3..


(^__^) Thanx!

Rina Rossoneri said...

baru perasan..banyak berlaku bulan mac nih..

like this entry, much much better..
cuma peristiwa yang berlaku tak much much better..

diana said...

kat malaysia pun ada jugak benda besar yang terjadi..
fitnah:terlalu banyak fitnah.


sedapnye minum air oren sambil makan
jemput2...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...