February 6, 2011

Yang Pelik Tapi Benar (Blogger)

Tergerak hati aku nak lisankan hal ni. hehe. Hal ape? Hal blogger. haha~ Sebelum aku kenal blog, sebelum aku mula pandai menekan butang 'Publish Post'. Aku dah lame jadi kaki stalker (Stalker yg baik. Ingat tuhan okeh!). Bace entri sana sini. Jutaan manusia punyai blog. Persoalannye, kenapa buat blog?

Kalau 2,3 tahun dulu tak ramai yg berblog. Penat buat blog ni. Lebih baik layan 'mini blog' di Myspace dan Freindster. Banyak geng. (awek pun ramai) keh3... Tapi sekarang, bende2 tu dah tak tip top. Jadi aku belek2 ape sangat lah yang ramai dok buat blog. Jadi aku jumpe 6 sebab mengapa ramai berblog :

1- Serve Nuffnang
2- Serve Nuffnang
3- Serve Nuffnang
4- Pecahkan ruang kebosan harian
5- Tempat luahan rase.
6- Populariti diri di blog sekarang hampir sama dgn dunia sebenar.

Ok. Jadi ade sorang awek yang aku stalker ni, naik menyampah dengan aku. Keh2.. Cerita lama ni. Beliau memberi saranan supaya aku cuba sendiri membuka blog. Free ke? Yup! Okeh, Done! Kata beliau, cube lah bercerita sesuatu, pasti lapang rase di hati. Betul! Blog membuatkan kite sangat berlapang hati dan sesuai untuk di jadikan terapi minda dan jiwa. hehe..

Tapi ada beberapa perkara pelik yang berlaku di dunia blog secara lansung membuatkan aku tak faham. Al-maklumlah, aku kan blogger baru. Baru? Newbie lah tu. keh3.. takpe2.

Perkara pertama ialah Tag. Kenape ade sistem tag2? heheh... serius tak faham. ade yang aku bace, tag ni dah macam minta biodata je. ahaha..Kedua, i Follow u, U follow I but silents till the end? hoh. Yang ni aku faham sikit. Mungkin berkaitan Nuffnang kot? Tarik pengunjung. Marketing strategy la kan? Yang ketiga, aku tak faham kenapa orang perempuan suke sangat cerita hal makanan dan boyfie dalam blog? kah3.. (gelak guling) Serius, yang ni paling tak faham. haaa~

Tapi ade beberapa orang rakan blog yang sangat pelik tapi benar. Blog2 mereka ni kompom mengikuti citarasa aku. Sebab aku follow blog bukan pakai hentam semberono. Aku follow sebab mereka UNIK! Serius beb! Aku fokuskan UNIK disini adalah mengikut pendapat aku k. Kalau korang tak rase Unik, korang (giler) best! keh2.. Mari lihat ape yg UNIK pada mereka :

Antara Blog Unik Pertama Aku Follow

Blog ni aku follow dari sebelum aku ade blog. Dari sebelum Fynn ni kawen dgn Tri. Korang tanye la bile dorang kawen. heheh. Aku tabik dgn mereka. Mereka Unik dan Seni.

Kalau korang nak tau sengatan blog ni. Korang tunggu la time die cuti semester nanti. Keh2..

Awek Ausie yang berbakat dalam bidang seni. Entri2 beliau boleh buat aku tenung atap syiling lama2 sambil nyanyi lagu cinta tiga segi. oh~


Antara Blog Yang Baru (Aku addict) Aku Follow

Beliau adalah kaka yang unik dan rajin menulis entri. Ape yang unik? Seorang wanita suri rumah mengeluarkan entri2 yang ade unsur tips, nasihat, pandangan, dan macam2 lagi setiap hari? Yeh, beliau pemikir yang terbaik. Aku pun tak mampu macam tu. Sob2..
Kalau lah ramai wanita mcm ni, kompom aku kawin 4. Uhuk2... :p 

Mula2 aku masuk blog ni nampak hijau semacam jek. Pecinta alam agaknye. Kemudian aku terpaut pada kata-kata
'Ada masa kita berlawak... Ada masa kita serius'.
Beliau adalah di antara blogger utara yang (jambu) bersopan santun dan berbudi pekerti. Elok di buat menantu ni. keh3.. Kalau korang nak santapan yang berlainan setiap hari? Blog ni paling sesuai. Takkan membosankan korang. haha..

Lain2 Blog Yang Unik

Blog ni dah tahap otai2. Care beliau mengolah cerita memang teramat Unik. Kagum.

Blog ni Cerita makan2, cerita pasal jual tudung. cerita pasal diri sendiri. heheh.. Nak tau ape yang unik nye? Beliau adalah bloger paling cun pernah aku lihat. Keh3..
(gelak guling lagi)
Unik kan?

Ok lah. Aku saje je nak cerita pasal blog mcm ni. Bukan niat nak promo ke hape. Takde keje aku nak buat macam tu. keh2.. Just nak isi masa terluang. Bosan la cuti lame2. Aktiviti time cuti, balik2 kenduri kahwen. sob2.. Bagi aku, blog adalah tempat yang mereleks kan minda. Jadi aku tak berminat untuk ikut rules berblog. Follow di atas adalah sebab aku betul2 Follow untuk mengisi ruang minda. Membaca adalah kegemaran aku. Sesiapa ada membuat entri panjang dan membuat aku pun berfikir panjang, itu adalah entri yang aku gemar. Cube korang buat entri 2,3 page. Kompom aku sorang je yang akan bace. keh2.. Oh ya, terlupa pulak.. kepada blog mereka2 yang kerap aku komen sana sini. Jangan boring dengan aku ek. Chill saja. heheh..



Nanti abang blanje cekelat yeh Mia. tehehe...


Nota : Bagi aku Entri Panjang adalah yang terbaik. Bagi anda? aku taknak tau. keh3...


Akhir kata, semoga umat islam seluruhnya terutama di Mesir kini di lindungi dan berkati Allah dari kancah kuasa yang zalim. Amin~

-Tamat-

16 comments:

Fariq said...

1st.. serius,, kawan tak jumpa pun iklan nuffnang dalam blog ni,, syabas,, ni baru la dinamakan berblog sebab suka2.. :p

2nd.. blog kak diana tu mmg sesuai utk orang2 yg tak kawin lagi cam kita2 ni,, heheh,, rugi kalo miss update dari dia.. :p

3rd.. pikir la sendiri.. :p

The Crow Empire said...

Fariq IDH - heheh.. aku ni dah koje. tak yah kot nuffnang2 ni. Tapi kalau aku study, kompom nuffnang aku sapu. keh2..

See2.. blog akak diana tu best kan? ha~ beliau amat memahami jiwa bujang mcm kite. hehehe..

Dah pikir. Tapi tetap tak faham. keh3.. (jum gelak guling Fariq) ahaha...

Fariq said...

memang tgh guling2 pun baca komen ni,, wakakakaka

The Crow Empire said...

Fariq IDH - Bagus, pandai mengikut perintah. ha! guling lagi jom. heheh..

Amira Naddia said...

oke. aku pom xphm i folo u, u folo me back but silent come after...dlu mase mule2 xde kwn aku pon wat camtu gak. haha

tp aku ase cam budus je. aku merapu sorg2..last2 ade gak kawan. slow2 la

nupnang tuh stakat nie bg aku telo ayam je

sal gurl yg cite sal boipren tuh memgla adat. ompuan kan penuh ase kaseh syg..haha..xlame lg aku kene wat gak. bf aku xsenang duduk kot tgok aku cam single je kat belog. nti aku tulis sal beliau, sile la ko muntah darah sebaldi

diana said...

untung la sapa dapat kamu buat suami..
sebab tak ramai yang menganggap kecantikan perempuan itu sesuatu yang unik..
biasanye mereka anggap pompuan cantik itu cuma cantik..hehe..
cantik2 pun tetap kena basuh baju,mop lantai..ok tu tak pe la..
asalkan jangan bila dah tengok cantik,simpan dalam balang kaca pulak..kunci rapat dalam lemari..
huh!!

The Crow Empire said...

Mira - xpe mira. blog awak ade potensi. awak ade style tersendiri. Dan blog awak mmg byk unsur humor. sgt best! Kalau nak buat pasal boyfie its okay. baik utk jaga hati si dia. tapi cerita lah sesuatu yg menggalakkan kebaikan. coz we read yours. jum gelak guling mira. keh2..

Kaka Diana - heheh cantik wanita itu memang unik. Ciptaan Allah paling seni. Waktu kecil comel macam Mia sara dan Maisara, bile besar anggun wajah, bila tua kembali comel macam nenek sy. ah~ rindu nenek. keh2..

(^______^)

qlah said...

wewit.. hehe . entri kali ni terbaik... ^__^

The Crow Empire said...

Qlah - aah. kali ni terbaik sbb ni first time taruk pic Mia Sara Nasuhah tau. Perfect! heheh..

Solihin Zubir said...

OMG! aku jambu, berbudi pekerti dan sopan santun? ahahaha.... takleh trima.. heheh..

nway thanx coz sudi follow blog aku dan sudi singgah kat blog yg x seberapa tu..

aku psg nuffnang bkn sbb nak kejar duit.. lgsung tak kisah.. juz nk cantikkan blog.. ahaha.. boleh camtu?

dan bab tagged2 pon aku kurg gemar.. dh mcm surat berantai plak....

:D

wath said...

gile best entry kau. selama ni aku bace entry yang wat aku down nak berblogging je. itu tak patut, ini tak boleh. tapi betul la. aku berblogging pn sbb nak release tension je.

btw, memang dari blog kak diana aku kenal kamu2. kehkehkeh

The Crow Empire said...

Solihin The Bro - Blog bro mmg unik. Tiap kali sy masuk, mesti ade entri baru. Dan setiap entri berlainan genre. Yang paling best. Bro ingat tuhan. Nice! Sangat selesa lepak di blog bro.

Wath - So sorry waht, sy tak perasan awak female. heheh.. Next time sy komen tak gune 'aku' lg. for me, not nice mcm tu. Ape pun buat blog biar ikut citarasa sendiri. Walau beromong kosong di kotak sempit ini, pasti blh mendatangkan faedah. Manfaatkan. hee~

(^____^)

Halia Kentang @ Annpaan said...

yup..
aku pn akui aku wat blog sbb nk wet dr nuffnang..hehehe
al-mklum lah pelajar lg..huhuh

Fynn Jamal said...

bertahun dah ada ye..
habis tu...
BILANYA NAK JUMPA?

jahat sungguh.
persahabatan satu hala tak aci.

Mr Strider said...

xpasan pun entry nie b4 this..hehe,..ni pun aku jumpa lepas kak diana link kan blog ko..hehe..pasni ade idea mana aku nak gi BW..hehehe...

Regards,
-Strider-

Nur_iman_hanna said...

bg aku blog juz tuk suka2 n lepas geram.. ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...